Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Október elsején kezdődik Magyarország történetének 16. népszámlálása, melyen a korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A lakosság online és kérdező biztosok segítségével tableten töltheti ki a kérdőívet. A népszámláláson való részvétel kötelező, az itt begyűjtött adatok segítik a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítését – hangzott el az M1 Híradójában.

  A hír videó változatát itt éri el.

A számlálóbiztosok azonosítókat fognak felmutatni, amikor valakit személyesen, otthonában keresnek fel. Ezzel igazolják, hogy engedéllyel, hivatalos ügyben járnak el.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei azonban arra számítanak, hogy az emberek többsége online tölti ki a népszámlálási kérdőívet. Erre október 1-től 16-ig lesz lehetőség. A Népszámlálás2022.hu internetes oldalon azzal a kóddal lehet majd belépni, amelyet szeptember végén levélben postáznak. A kérdőív kitöltése körülbelül fél órát vesz majd igénybe.

2011-ben még az emberek többsége a számlálóbiztosok segítségével töltött. Erre most is lesz lehetőség, október 17 és 20-a között.

Az adatokból kiderülnek majd a családi viszonyok, például hányan élnek családban és hányan egyedülállók.

A kérdőív kitér majd a lakáskörülményekre is. Az energiahatékonyság miatt ezek most különösen fontos adatok, amelyekből látni lehet milyen fűtési lehetőségek vannak. A válaszok a lakáskorszerűsítési programokat fogják segíteni.

A Híradóban látható felvételek 1960-ban készültek az akkori népszámlálásról. Azóta láthatóan megváltoztak az életkörülmények, így a kérdések is. Ma már arra is kell válaszolni, hogy használnak-e napelemet, vagy napkollektort és arra, hogy mennyire jártasak az internethasználatban.

A népszámlálás Magyarország legnagyobb, a teljes magyar társadalom legfontosabb jellemzőit felmérő adatgyűjtése. Pontos és részletes képet ad a népesség nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről.

Az egyházak számára fontos visszacsatolást jelent a népszámlás, megtudhatják, hányan tartoznak hitközösségükbe.

Magyarországon van lehetőségünk megélni a hitünket és most a népszámlálásban erről is kérdést kapunk. Mi azt hangsúlyozzuk, hogy a népszámlálással egyfajta hitvallással adjunk számot, hogy hová tartozunk. Az Istenhez tartozunk” – fogalmazott Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érseke.

A friss adatok alapot adnak a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Láthatóvá válnak általa a társadalom kisebb csoportjai is, például a fogyatékossággal élők.

A népszámlálás az egyetlen olyan lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt az uniós szabályozással összhangban lévő törvény írja elő.

Minden adatot, ami a népszámlálási kérdőívekre kerül, csak statisztikai célokra használnak fel. A KSH adattárába az információk név nélkül kerülnek be.

A kérdőívek lezárásakor az adatok közvetlenül a KSH titkosított szerverére kerülnek és külön kezeljük, külön szerverre adatbázisba kerülnek a nevek a kérdőívnek az egyéb adataitól és a feldolgozást követően mindenféle kapcsolatot az adatok és nevek között meg kell szüntetnünk” – mondta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője.

Az idei lesz Magyarországon a 16. népszámlálás, erről valamennyi, vagyis 4 millió háztartás kap értesítést. A felmérésen országszerte 28 ezer számlálóbiztos fog dolgozni. A Központi Statisztikai Hivatal még a következő napokban is számít a jelentkezésükre.

A népszámlálás kapcsán további információk a KSH honlapján találhatók.

(hirado.hu)

A Budapest rovat további hírei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal drágábban, de újra használható a Lánchíd decembertől.
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter: a szakértői várakozások felett, 4,1 %-kal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.
A közönség voksai alapján kétszer lett a kontinens legjobb karácsonyi vására a budapesti adventi ünnep a Bazilikánál az elmúlt három évben.
Nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya, egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is.
Megújítják az útburkolatot az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán a Szerencs utcánál, ezért több busz is módosított útvonalon közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Közel 20 ingyenes koncerttel készül karácsonyig a Together Gospel Singers azokon a Pest megyei településeken, ahol az önkormányzat a közösségi tereket, művelődési házakat vagy könyvárakat hétvégén...

A címlapról

A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech