Itt az idő, cselekedni kell, hogy visszaszorítsuk a világon elhatalmasodó élelmiszerpazarlást. A nemzetközi REFRESH projekt - amelynek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is résztvevője - versenyt hirdetett az élelmiszerpazarlás csökkentésének témájában, a pályázatokat november 30-ig várják.
Magyarországon 1,8 millió tonna, világszerte pedig 1,3 milliárd tonna fogyasztható élelmiszer vész kárba. Európa-szerte sokan foglalkoznak azzal, hogy különböző módszereket, megoldásokat dolgozzanak és próbáljanak ki, amelyek hozzájárulhatnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.
A REFRESH projekt új pályázatánakfő célja, hogy azonosítsák és felkarolják élelmiszerhulladékok keletkezésének problémájára adott legjobb megoldásokat az élelmiszerlánc bármely területén. A szervezők egész Európából várják az innovatív ötleteket, amelyek megoldást nyújthatnak az élelmiszerpazarlás problémájára. A versenyen bárki részt vehet - magánszemély, szervezet, start up vagy akár nagyobb vállalat-, aki már kifejlesztett valamilyen megoldást az élelmiszerpazarlás csökkentésére. A pályázóknak nincs más dolguk, mint feltölteniük egy videót vagy valamilyen képi anyagot a projektjéről a pályázati oldalra legkésőbb 2016. november 30-ig.
A zsűri tagjai az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem elismert szereplői:
- · Tristam Stuart, a Feedback és a Toast Ale alapítója
- · Anne-Laure Gassin, az Európai Bizottság élelmiszerpazarlási témafelelőse
- · Ignacio Gavilan: a Fogyasztási Cikkek Fórum (Consumer Goods Forum) igazgatója
- · Dr. Hilke Bos-Brouwers: a Wageningen Egyetem senior kutatója
A nyerteseket a zsűri és a szavazók választják ki. A zsűri két nyertest hirdet, a szavazók pedig közönségdíjjal jutalmazhatnak egy harmadik pályázatot. A nyeremény többek között a Food Surplus Entrepreneurs Network inkubátor programjában való részvétel, és egy bemutatkozási lehetőség Európa vezető szakértői előtt a 2017 tavaszán a REFRESH konferencián.
A pályázati felhívás és a jelentkezési lap az www.eu-refresh.org/contest oldalon tekinthető meg.